Puslapiai

2014-12-02

Puodelio dekoravimo pamoka

       Prieš Kalėdas mes sulaukiame daug klausimų, ar galima sukurti ką nors gražaus neprisipirkus daugybės specialių priemonių ir nelankius rankdarbių kursų. Iš tikrųjų galima. Svarbiausias dalykas - turėti kantrybės ir kruopštumo.


      Ši pamokėlė būtent ir skirta tiems, kurie rankdarbiais užsiima retai, nekaupia specialių priemonių, bet kalėdines dovanėles nori pagaminti patys.
      Taigi pradėkime darbus :-)


      Taigi čia jums reikia turėti tik specialių klijų stiklui, porcelianui. Bet jų užteks daugybei puodelių ar keliems servizams (buteliuko talpa 120 ml). Taip pat reikės popierinės servetėlės. Jų galima įsigyti prekybos centruose arba specializuotose rankdarbių parduotuvėse, kur servetėlių pasirinkimas gerokai didesnis. Taigi pasiruoškime puodelį, popierinę servetėlę, specialius klijus, žirklutes, teptuką, ausų krapštukų, dantų krapštukų ir kibkime į darbus. Jeigu norisi, galima dar naudoti specialų flomasterį arba kontūrinius stiklo dažus
      Pirmiausiai švariai išplaukite puodelius. Nuriebalinkite su indų plovimo priemone. 



      Iš popierinės servetėlės kruopščiai iškirpkite paveiksliukus. Jeigu neturite dekupažo įgūdžių, rinkitės smulkius piešinius - juos klijuoti bus paprasčiau. 



      Dažniausiai popierinė servetėlė turi tris sluoksnius - du baltus ir vieną su piešiniu. Atskirkite ir nuimkite baltus sluoksnius - mums reikia tik viršutinio sluoksnio su piešiniu. 



      Dėkite po vieną piešinio motyvą norimoje puodelio vietoje, viena ranka prilaikykite paveiksliuką, kita - plonu, bet tvirtu teptuku tepkite klijus ant piešinio. Stenkitės, kad kuo mažiau klijų patektų už piešinio, bet tuo pačiu klijais patepkite visą piešinį - iki pačių kraštelių. Paveiksliukas gali slysti, nes paviršius slidus, todėl teptuku arba pirštu jį vis paspauskite. Tiek teptukas, tiek pirštas turi būti suvilgytas klijais, nelieskite piešinio sausu teptuku ar pirštu - jis gali suplyšti. Už kraštų išsiliejusius klijus iš karto nuvalykite ausų krapštuku. Jeigu klijų yra mažuose tarpeliuose tarp piešinių, naudokite dantų krapštuką. Taip priklijuokite visus piešinius, tik neklijuokite paveiksliukų ten, kur su puodeliu liesis lūpos. Taip pat atkreipkite dėmesį, kaip išdėlioti paveiksliukus, jeigu žmogus ir kairiarankis - jis puodelį laikys kita puse. Kai klijai išdžius, būtinai visus paveiksliukus padenkite antru klijų sluoksniu. Jų perteklių vėl pašalinkite ausų ar dantų krapštuku. Nenaudokite adatų ir kitų metalinių aštrių daiktų. Kuo daugiau klijų sluoksnių tepsite, tuo mažiau jausis piešinio faktūra. Bet nerekomenduojame tepti daugiau nei 4 kartus. 



      Bent parai leiskite klijams visiškai atlikti savo darbą ir tik tada juos fiksuokite orkaitėje. Įkaitinkite orkaitę iki 90 ar aukštesnės temperatūros (vadovaukitės konkrečių klijų instrukcija), tada įdėkite puodelius ir kaitinkite apie valandą (vėlgi atkreipkite dėmesį į klijų gamintojo instrukcijas). Kai praeis reikiamas kaitinimo laikas, orkaitę išjunkite, praverkite dureles, bet puodelių neišmkite - palikite juos atvėsti. 



      Jeigu norite, puodelius galite dekoruoti specialiais flomasteriais ar kontūriniais dažais. Rašykite vardą, palinkėjimą ir pan. Jeigu naudosite orkaitėje fiksuojamus dažus, puodelius dekoruokite prieš kaitinimą ir šiems išdžiūvus pagal instrukciją "kepkite" puodelius. Kadangi mūsų naudojamų kontūrinių dažų nereikia fiksuoti, juos naudojame jau po klijų kaitinimo. 



      Na štai, turime mielus puodelius, kuriuos galima plauti po bėgančiu vandeniu. Taip dekoruotų puodelių ar kitų indų neplaukite indaplovėje, nelaikykite užmerktų vandenyje.

Skanios arbatėlės jaukiais ilgais vakarais!

p.s dekupažuotų puodelių pavyzdžių galite rasti mūsų pinterest paskyroje.

***************************************

5 komentarai:

  1. Atrodo paprasta, bet... labai labai gražu bei originalu. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ačiū, Jurgita :)
      Procesas tikrai nėra sudėtingas - tereikia kruopštumo ir kantrybės ;)

      Panaikinti
  2. Anonimiškas12/04/2014

    ačiū už pamokėlę :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jūs rašote, kad reikia užtepti apie keturis klijų sluoksnius ant piešinio. Kiek rekia laiko palaukti tarp antro ir kitų sluoksnių užtepimo? Ar galima šiuos puodelius plauti indaplovėje?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kai klijai išdžius, tepamas kitas klijų sluoksnis. Galite tepti iš karto, vos išdžiūvus vienam sluoksniui (priklauso nuo sluoksnio storio, kambario temperatūros, bet maždaug po pusvalandžio ar valandos), o galite palikti nakčiai ir kitą sluoksnį tepti ryte. Taip dekoruotų puodelių ar kitų indų neplaukite indaplovėje, nelaikykite užmerktų vandenyje.

      sėkmės ;)

      Panaikinti

Dėkojame Jums už komentarus, pastabas