Puslapiai

2014-12-09

PAMOKĖLĖ: kaip dekupažuoti su paveiksliuku iš žurnalo


Dėžutes, rėmelius ir kitus daiktus galima dekoruoti ir paveiksliukais iš žurnalų, lazeriniu spausdintuvu atspausdintus paveikliukus, tik juos prieš klijuojant reikia paruošti. Vienas iš paruošimo būdų - perkelti piešinį ant skaidrios ir lanksčios plėvelės. Perkelti galima beveik visus spausdintus paveiksliukus, išskyrus rašaliniu spausdintuvu spausdintus paveiksliukus ir labai blizgančius paveiksliukus. Su nuotraukomis taip pat galima žaistis, tik procesas užtrunka gerokia ilgiau, bet apie tai papasakosime šios pamokos pabaigoje. 
Tokia paveiksliuko plėvelė gali būti klijuojama ant medžio, stiklo, metalo, plastiko, vaško, keramikos, audinio, kartono ir pan.  

 

O dabar apie viską išsamiai :-)

Taigi jums reikės specialios paveiksliukų perkėlimo priemonės, piešinio iš žurnalo, plataus teptuko. Taip pat turėkite lipnios juostos, seno laikraščio ar paprasto balto popieriaus.


Paveiksliuko, kurį norėsite perkelti, kampus priklijuokite prie seno laikraščio ar paprasto balto popieriaus lapo. Kad nesusigadintų piešinys, ant jo klijuokite kuo mažiau lipnios juostos, nes ten kur ji bus priklijuota, reikės nukirpti.


Ant paveiksliuko viršaus užtepkite 4 storus šios priemonės sluoksnius. Tepkite du sluoksnius horizontaliai.  


Taip pat tepkite du sluoksnius vertikaliai. Kiekvienam sluoksniui leiskite išdžiūti apie 20 min, kol pasidarys skaidrus. Jeigu norite, galite viską pagreitinti džiovindami plaukų džiovintuvu. Kai išdžius paskutinis sluoksnis, palikite paveiksliuką dar 2 valandoms džiūti.


Po dviejų valandų paveiksliuką atskirkite nuo laikraščio ir 20 minučių įmerkite į drungną vandenį. 


Paskui išimkite ir padėkite jį ant kieto lygaus pagrindo blogąja puse į viršų, nusausinkite. 


Pirštais arba kempinėle trinkite paveiksliuko nugarėlę, kol daugiau nebesilups. Paveiksliuką nuolat sudrėkinkite vandeniu, galite atsargiai pašveisti šepetėliu. Nešveiskite per stipriai, nes plėvelė gali susiraižyti ar sutrūkinėti. 


Reikia nugremžti visą popierių nuo plėvelės. 


Prieš šviesą pažiūrėkite, ar neliko popieriaus likučių. 


Kai jau plėvelė švari, ją galima klijuoti ant norimo paviršiaus. Klijuokite ant šviesaus pagrindo. Toje vietoje, kurioje klijuosite paveiksliuką, patepkite šia priemone. Uždėkite plėvelę ir švelniai pirštais lyginkite, kad nebūtų oro burbuliukų. Pabaigoje dar padenkite dviem šios priemonės sluoksniais. Teptuką plaukite šiltu vandeniu su muilu. 

KODĖL GALI NEPAVYKTI?

Jeigu plėvelė plona ir trūkinėja – per mažai buvo tepta šios priemonės ant paveiksliuko.

Jeigu priklijavus plėvelę yra pūslelių – ne visas popierius nušveistas. Jeigu taip nutiko, mažomis žirklutėmis prakirpkite pūslelę, nugremžkite popieriaus likučius nuo plėvelės ir vėl su šia priemone atsargiai priklijuokite, palyginkite pirštais. Jeigu vistiek lieka pūslelių, pradurkite jas adata ir paspauskite pirštais. Tik būkite atsargūs, kad nepažeistumėte plėvelės.

Jeigu plėvelė nėra visiškai skaidri – po ja yra šiek tiek drėgmės. Ilgainiui ji išdžius ir pasidarys skaidri.

Jeigu labai sunkiai nusigremžia popierius – nugremžkite tiek, kiek įmanoma ir dar 30 minučių pamerkite paveiksliuką. Paskui vėl lupkite popierių.

O KAIP GI SU NUOTRAUKOMIS? 
AR GALIMA NAUDOTI ŠIĄ PRIEMONĘ?
Gamintojai neakcentuoja, jog ši priemonė tinka perkelti nuotraukoms ant plėvelės. Bet jie taip pat neteigia, kad jog ji ir netinka. Todėl belieka tik išbandyti patiems. Mes išbandėme. Visa darbo eiga tokia pati, tik sunkiau nugremžti popierių nuo nugarėlės, nes jis labai storas. Pats viršutinis sluoksnis net ir po mirkymo vandenyje pirštais nenusigremžė. Atsargiai žirklutėmis šiek tiek įkirpome, kad užkabintume nugarėlę pirštais ir nuplėšėme nedideliais gabaliukais. Tada vėl merkėme, vėl laikėme apie 30 min. ir vėl plėšėme popierių. Tada dar kartą merkėme ir jau tik pačioj pabaigos popierius buvo minkštas ir lengvai nusigremžė. Bet kaip matote, meškiuko nuotrauka puikiai persikėlė ant plėvelės, vaizdas liko ryškus. 
IŠVADA: galima ant plėvelės perkelti ir nuotrauką :-)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Dėkojame Jums už komentarus, pastabas