Puslapiai

2012-10-20

Kiškutė BETUTĖ: 4 pamoka

Oij koks įdomus savaitgalis mūsų laukia - šiandien pradėsime kurti Betutės asmenybę. Formuosime pirščiukus, siuvinėsime nosytę, dažysime akis... Bet tai dar ne viskas - šį savaitgali Mažojoje meškiukų siuvimo akademijoje lankysis svečias :) Bus ne tik labai įdomu, bet dar ir nepaprastai naudinga, nes pas mus svečiai atvyksta ne tuščiomis - visada lauktuvių atveža reikalingą ir įdomią pamokėlę. Taigi kol laukiame svečių, kibkime į darbus.

Šiandien formuosime pirščiukus ir siuvinėsime nosytę. Pirštams formuoti visada naudokite patvarų siūlą: tai gali tas pats siūlas kaip ir akims įstatyti, tinka siuvinėjimo siūlas, vadinamasis "irisas". Nosytė irgi dažniausiai siuvinėjama tokiais pačiais siūlais.



Pirščiukų formavimas nėra būtinybė kiekvienam žvėriukui, kaip, tarkime, nosis. Patys galite nuspręsti, formuoti pirščiukus, ar ne. Pavyzdžiui, aš pati niekada neformuoju pirščiukų kiškių kojoms. Visada darau tokį ilgą padą, kurio man forma labai patinka be pirščiukų.
Meškiukams dažniausiai pirštus darau, nes jų padas didesnis, ovalesnis. Taigi jeigu norite formuoti pirščiukus, paspauspite šią nuorodą ir nukeliausite į išsamią pamokėlę, kur buvo formuojami meškiuko Tomio kojų pirščiukai. Visa darbo eiga visiškai tokia pati.

Delniuko iškarpoje šįkart dariau ir pirščiukų kontūrus - kad būtų lengviau juos formuoti ir kad jie būtų vienodo dydžio.  Adatėlėmis susižymėkite pirštus taip, kaip matote nuotraukoje. Pirštai paprastai užima mažiau negu pusė delniuko ilgio. A adatėlės yra ant siūlės. Vidurinio piršto B adatėlė yra pačiame viduryje, o šoninių pirštų B adatėles reikėtų žymėti ne tiesiai, o šiek tiek įstrižai, arčiau centro: matote, kad tarpai tarp A adatėlių yra didesni, negu tarp B. Taip pat sužymėkite pirštus ir ant kito delniuko, žiūrėkite, kad jie būtų vienodi.


Labai dažnai formuojant pirščiukus susiduriama su problema, kad ne visi pirščiukai vienodai suformuojami dėl netolygiai susitraukiamo siūlo. Todėl šį kartą parodysiu, kaip suformuoti kiekvieną pirščiuką atskirai, o ne visus kartu, kaip darėme Tomiui. Bet šis būdas geriau tinka, kai kailiuko plaukas yra ilgesnis, nes daroma daug mazgelių. Taigi pasirinkite norimos spalvos siuvinėjimo siūlą. Aš rinkausi tamsiai rudą, bet tikrai nebūtina ir jums rinktis tokį patį. Gali būti juodas arba kokios nors ryškios spalvos (žalias, bordo ir pan.), jeigu tik jums tai patinka. Taip pat reikės ilgos adatos.

Įsiverkite ilgą dvigubą siūlą ir adatą beskite į išorinę rankos pusię, lygiagrečiai prieš pirmojo pirščiuko B adatėlę, adatą ištraukite delniuko pusėje, kaip matote nuotraukoje. Palikite siūlo galą ir rankos išorėje - mums jo dar reikės.


Tada adatą beskite į A adatėlės vietą, kaip matote nuotraukoje, ir ištraukite lygiai toje pačioje vietoje rankos išorėje, kur yra siūlo galas. Taikykite adatą, kol pataikysite tiksliai į tą pačią vietą. 


 Na štai, dabar abu siūlo galai jau rankos išorėje. Suriškite juos ir labai stipriai veržkite. Matysite,kaip susiformuos pirščiukas. Dar kartą užriškite, kad siūlas neatsilaisvintų.


Į adatą įverkite visus keturis siūlus, ją beskite į tą pačią skylutę ir ištraukite vidinėje rankos pusėje kažkur arčiau link metalinės jungtelės. Tik jokiu būdu neištraukite adatos prie pirščiukų viršuje - siūlas atsilaisvins ir pirštas liks nesuformuotas. Tada dar kartą durkite į tą pačią skylutę, kurioje ką tik ištraukėte adatą, ir vėl ją ištraukite rankos viršuje prie metalinės jungtelės, siūlą nukirpkite.


Taip suformuokite visus abiejų rankų pirščiukus.


Nosytės siuvinėjimas.
Prieš siuvinėjant nosytę, įterpsiu keletą sakinukų apie žvėrikių tonavimą, t.y. akių, snukučio, pirščiukų paryškinimą. Tam tinka aliejiniai arba tekstiliniai dažai bei flomasteriai. Su aliejiniais dažais dirbti paprasčiau, nes tekstiliniai dažai labai ryškūs, o su aliejiniais galima išgauti švelnesnių tonų. Tik bėda, kad aliejiniai dažai neretai nusitrina, todėl po kurio laiko gali tekti vėl patonuoti. Ir labai svarbu, jeigu tonuosite aliejiniais dažais, bent kelias dienas neimkite žvėriuko, neglostykite jo, nes nuglostysite ir dažus.  Apskritai tonavimas nėra privaloma - tik noro ir skonio reikalas. Bet šįkart siūlau visgi pamėginti "pamurzinti" nosytę, nes ją siuvinėsime labai retai, ne tankiai. Ir reikia, kad aiškiai matytųsi, jog mūsų nosytė "murzina", todėl siūlau rinktis tekstilinius dažus arba tekstilinius flomasterius. Dažniausiai naudojamos spalvos - juoda ir ruda.  Ar su dažais, ar su flomasteriais dirbsite, darbo eiga bus tokia pati. Turėkite minkštą, gerai sugeriantį audinio gabalėlį.


Su flomasteriu ar dažais šiek tiek padažykite ant audinio gabaliuko ir leiskite dažams susigerti.


Aš kiškučio snukučiuo visada išryškinu nosies trikampėlį, t.y. nuo nosies smaigaliuko snukutis eina į šonus, o paskui užsisuka ir jau eina tiesiai. Taigi tą trikampėlį ir patonuosime - čia bus siuvinėjama nosytė.


Audinio gabaliuku imkite ir murzinkite nosies trikampėlį. Ir pamurzinkite, kad tai matytųsi ryškiai. Jeigu šiek tiek išsimurzina ir kailio plaukeliai, nieko tokio. Jeigu jau nebemurzina, vėl padažykite skuduriuką. Jokiu būdu netepkite dažų tiesiai ant nosytės - dažas yra pakankamai skystas, todėl jūs negalėsite kontroliuoti, kur jis nutekės ir ką nudažys. Be to, sukietins kailiuką.
Šį tonavimą galima daryti ir tada, kai jau nosytė išsiuvinėta, bet tada dažų ir siūlo spalvos turi būti identiškos, nes kitaip dažai nuspalvins ir nosies siūlus.


Na štai, nosytė jau matosi, belieka ją dar pasiuvinėti. Kad matytumėte pilną zuikutės vaizdą, adatėlėmis pasižymėkite galimas akių vietas. Bandykite visokius variantus (akys arčiau/toliau viena nuo kitos, jos aukščiau/žemiau, arčiau prie nosies ar toliau nuo jos ir pan.), kol atrasite jums patikusią akių vietą. Taip pat nuspręskite, kur bus ausys: ar jos stovės, ar bus nuleipusios. Ir laikinai pritvirtinkite jas adatėlėmis.


Siuvinėkime nosytę. Šįkart siūlau išbandyti vieną kurį iš mano pateiktų dviejų būdų.

Pirmasis būdas: nosytė minimali, vos pora dygsnelių, išryškinančių jau iškarpos suformuotą nosies trikampėlį. Jeigu rinksitės šį būdą, įsiverkite dvigubą siūlą, adatą beskite taške 1 per patį trikampėlio vidurį, per siūlę ir ištraukite taške 2. Adatą smeikite šiek tiek giliau, kad užkabintų ir kamšalo.


Tada adatą durkite vėl į tašką 1, o ištraukite taške 3.


Ir paskutinis žingsnis - sugrąžinkite adatą į pirminį jis tašką. Patempkite, patraukite, jeigu reikia, kad siūlas gultų gražiai. Palikite siūlo galus, nes iš jų formuosime burnytę. Štai tokia minimali nosytė.


Antrasis būdas: nosytė reta, bet jau užima didesnę snukučio dalį. Dabar jau siuvinėkite viengubu siūlu. Adatą beskite taške 1 per patį trikampėlio vidurį, per siūlę ir ištraukite taške 2. Adatą smeikite šiek tiek giliau, kad užkabintų ir kamšalo. Tada per viršų durkite į kitą pusę - į tašką 3, o iš čia - į tašką 4. Taip siuvinėkite tankiau ar rečiau, kol prieisite iki nosies galiuko.


Baigę siuvinėti nosytę, sugrąžinkite adatą į pirminį jis tašką. Patempkite, patraukite, jeigu reikia, kad siūlas gultų gražiai. Palikite siūlo galus, nes iš jų formuosime burnytę.

Kol kas tiek, nekantriai laukime akademijos svečių :-)

2 komentarai:

  1. Sveiki, oho kaip smagu kad aplanko svečiai :) ! kada mes sužinosime ką aplanke svečiai mums patarimų davė:)))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aha, smagu sulaukti laukiąmų svečių :) jau labai labai greitai... :)

      Panaikinti

Dėkojame Jums už komentarus, pastabas