Puslapiai

2012-10-16

Kiškutė BETUTĖ: 3 pamoka

Kaip mes sparčiai iriamės į priekį - šiandien jau kimšimo pamoka. Po šios pamokos kiškutė jau įgaus formą, o link savaitgalio jau formuosime delniukus ir snukutį. Na, smagumai dar laukia, o šiandien - kimšimas.

Taigi pasiruoškite kiškutės kojas, rankas ir galvą. Būtinai reikia turėti kamšalo - tinka vilna, klijuotas sinteponas ar senos pagalvės užpildas. Jeigu naudosite klijuotą sinteponą, jį susiplėšykite smulkiais gabaliukais. Jeigu vilną - ją supurenkite, pakedenkite - nekimškite gumulų. Galima kimšti ir pjuvenomis, džiovinta žole, bet kol kas patariu rinktis anksčiau minėtus kamšalus. Jeigu norite, kad kiškutė būtų sunkesnė, galite šiek tiek įberti plieno ar stiklo granulių, puikiai tinka žuvų akvariumams skirti akmenukai - jie išvalyti, švarūs ir neužkrės kiškutės nepageidaujamais gyviais. Kimškite su specialiais įrankiais - jie turi rankai pritaikytas rankenas, todėl išvengsite pūslių ir nutrynimų. Galite rinktis medinius ar metalinius įrankius. Pastarieji gerokai patvaresni. Tikrai išsiversite ir be specialiųjų įrankių. Naudokite maistui skirtus kiniškus pagaliukus, pieštukus ar teptukus, tik su jais pavargs rankos ir gali atsirasti nuospaudų.

Kemšant reikės įstatyti ir metalines jungteles bei diskus, kad būtų galima kojas, rankas, galvą ne tik jungti prie kūno, bet ir jas sukioti. Kad nesusimaišytų, atsiskirkite rinkinyje sudėtus diskus ir metalines jungteles, kaip matote nuotraukoje. Kojoms turi būti keturi didesni mediniai diskai, rankoms ir galvai jie vienodo dydžio. Kojoms ir rankoms reikalingos T formos metalinės jungtelės, o galvai - dvi jungtelės ovaliom galvom. Šiandien išmoksime, kaip pasidaryti dvigubą sujungimą.



Kojas ir rankas jungsime viengubais sujungimais. Viengubas sujungimas - tai toks sujungimas, kai, tarkime, koja prie kūno jungiama viena ir ta pačia metaline jungtele. Viskas jau greitai pasidarys aiškiau. Taigi kiekvienai kojai ir kiekvienai rankai pasiruoškite po tokį komplektuką, kaip parodyta nuotraukos kairėje: viena T formos jungtelė, vienas medinis arba presuoti kartono diskas ir vienas metalinis diskas. Ant metalinės kojelės pirmiausiai užmaukite metalinį diską, paskui medinį taip, kaip matote nuotraukos dešinėje.
Svarbiausias čia yra medinio ar presuoto kartono disko dydis. Ant detalės iškarpoje aplink jį turėtų likti  maždaug 5 mm, o didesniems meškiukams gali būti 10 mm ar didesnis tarpas iki siūlės. Šis tarpas reikalingas, kad kemšant pavyzdžiui, koją, ji viršuje būtų išsipūtusi, o ne plokščia. Per mažas diskas taip pat nėra gerai, nes kūno dalys prie kūno laikysis ne taip stipriai. Metalinis diskelis gali būti vienodo dydžio arba mažesnis už medinį. Jis reikalingas, kad apsaugotų medinį diską nuo T formos jungtelės įspaudimo. Parduotuvėje renkantis metalines jungteles, būna parašyta, su kokio dydžio mediniais diskais jos tinkamos.

* Taigi pradėkime kimšti kojas. Imkite mažais gabaliukais kamšalo ir pirmiausiai jo grūskite į padukus. Jeigu norėsite siuvinėti pirštus, paduką prigrūskite kietokai - kai prikimšite, suspauskite pirštais padą ir atleiskite. Jeigu padukas liko tos pačios formos - reiškia, kad jau pakankamai prikimštas, jeigu jis pasikreipė, susispaudė ar pan. - dar reikia kimšti. Prieš kimšdami likusią kojos dalį, įstatykite viengubą sujungimą: yla, virbalu ar storesne adata pradurkite skylutę tiksliai toje vietoje, kur yra siūlas.

* Iš kojos vidaus sujungimo kojelę prakiškite pro skylę į viršų.

* Paslėpkite diskus kojos viduje, prispauskite juos prie vidinės kojos pusės, pažiūrėkite, ar po jais nėra palindusių kailio plaukelių ar siūlės.
 Tada prikimškite visą koją. Sujungimo kojelę laikykite tvirtai, kad diskas būtų prisispaudęs prie audinio, kad po disku neprilįstų kamšalo. Prikimškite kokio norite kietumo - galite minkščiau, galite kiečiau. Aš, pavyzdžiui, visada kemšu labai stipriai ir labai kietai. Man toks meškinas, kiškis ar kitas žvėriukas atrodo tikresnis, o minkštai prikimštas primena pliušinius žaislus. Jeigu norite, kol koja visai neprikimšta, įpilkite kokius du ar tris šaukštelius akmenukų. Juos pilkite maždaug kojos viduryje - taip akmenukai netrukdys siuvinėjant pirštus ir nelįs po diskeliais. Ant akmenukų vėl grūskite minkšto kamšalo.

* Kai koja prikimštas, užsiūkite. Naudokite dvigubą siūlą. Iš vidaus adatą durkite taške 1, iš jo per viršų beskite adatą į tašką 2, o iš jo darykite mažą dygsnelį žemyn ir ištraukite adatą taške 3.  Iš čia vėl per viršų adatą durkite į tašką 4, iš jo darykite mažą dygsnelį žemyn ir ištraukite adatą taške 5 ir t.t. DĖMESIO, kad būtų aiškiau matyti, tik nuotraukoje parodyta daugiau dygsnių (iki 9). Siuvant dirbkite mažesniais etapais maždaug iki 6 ar 7 dygsnelių.

* Maždaug 6 ar 7 taške stipriai sutraukite siūlą. Jeigu padarysite daug dygsnių, siūlas gali netolygiai susitraukti. Kai sutrauksite, vėl atlikite kelis žingsnelius ir vėl sutraukite.
Užsiuvę visą siūlę, siūlą užtvirtinkite mazgeliu ir paslėpkite kojoje tarp plaukelių - pirmiausiai adatą durkite į tą pačią vietą, kur buvo darytas jūsų paskutinis žingsnis, ištraukite jį kur nors kojoje. Tada vėl durkite į tą pačią, kurioje ką tik ištraukėte adatą, ir vėl ištraukite kitoje vietoje, siūlą prie pat kailiuko nukirpkite. Taip siūlas, pervertas keletą kartų per kamšalą, neatsilaisvins ir neiširs siūlė.

Taip prikimškite ir kitą koją, abi rankas. Kimšdami antrą koją ir ranką, lyginkite su pirmąja, kad abi būtų prikimštos vienodai kietai. Rankas pradėkite kimšti nuo delniukų, juos prikimškite kietai.

 * Sunkiausia yra prikimšti galvą, nes ją reikia kimšti labai kietai, nes kitaip galva gali deformuotis. Taigi grūskite mažais gabaliukais kamšalo, jį nuolat spauskite su įrankiu. Ypač kietai prikimškite nosį - ji turi būti kaip akmuo kieta. Nuolat paspauskite galvą ir žiūrėkite, ar visur prikimšta, ar ji gražios formos, ar nosies siūlės vienodai lygiai eina.

Kai baigsite kimšti, pasiruoškite metalines kojeles, medinius ir metalinius diskelius. Galvą šį kartą jungsime dvigubu sujungimu. Pagrindis skirtumas tarp viengubo ir dvigubo sujungimo - metalinių kojelių forma ir skaičius. Dvigubu sujungimu prie kūno jungiama galva, labai retai - kojos ir rankos. Toks sujungimas leidžia galvai laisviau judėti į šonus, pirmyn ir atgal. Viengubas sujungimas tokio judėjimo nesuteikia. Dvigubam sujungimui naudojamos ne T formos, o apvaliomis galvutėmis jungtelės. Vieną iš jų replėmis praskėskite.

Sunerkite abi jungteles ir tada replėmis jau suspauskite kojeles.

Ant vienos kurios nors kojelės užmaukite medinį arba presuoto kartono diską, o ant jo - metalinį. Dažnai pirmiausiai maunamas metalinis diskas, paskui - medinis, o ant jo vėl metalinis. Tas papildomas metalinis diskas reikalingas, kad apsaugotų medinį diską nuo lūžio, bet ovaliom galvutėm jungtelės taip nesiliečia prie medinio disko, kaip T formos jungtelės, todėl aš to papildomo metalinio disko nenaudoju.

* Tada specialiu įrankiu arba replėmis apvaliais galais kiekvieną jungtelės dalį užrieskite į šonus, kaip matote nuotraukoje. Sukite tos jungtelės, ant kurios movėte diskus, kojeles. Susuktos "spiralės" turi liestis su disku. Jeigu diskai tarp apvalios jungtelės galvutės ir šių užriestų "spiralių" labai juda, dar su replėmis priveržkite "spirales". 

* Pasiruoškite dvigubą ilgą siūlą ir mažais dygsneliais sudaigstykite aplink, kaip parodyta nuotraukoje. Netraukite siūlo iki galo - tegul lieka netrumpas galas, kad būtų patogų jį rišti.

 Įstatykite sujungimą kojele į viršų, kad susuktos "spiralės atsirastų prie kamšalo.

Pastumkite, kad sujungimas būtų per vidurį.

* Abu siūlo galus suriškite ir stipriai sutraukite. Jeigu reikia, diską paspauskite žemyn, kad siūlas susitrauktų virš disko.
  
Vienas siūlo galas su adata, taigi dar keletą kartų persiūkite aplink sujungimo kojelę virš disko, kad tikrai gerai užsitvirtintų. Tada grįžkite prie kito siūlo galo, abu siūlo galus dar kartą suriškite ir paslėpkite tarp kailiuko.

Na va, kol kas kimšimas ir baigtas. Pasiruoškite rankas, kojas ir galvą, nes po kelių dienų prasidės pati įdomiausia ir kūrybingiausia dalis - įpūsime kiškutei gyvybę :-) 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Dėkojame Jums už komentarus, pastabas